Βαίνοντας προς μια Pet Friendly κατεύθυνση

Βαίνοντας προς μια Pet Friendly κατεύθυνση

Βαίνοντας προς μια “Pet Friendly” κατέθυνση
Γράφει ο Νικηφόρος Ορφανάκος

Η έννοια “Pet Friendly” είναι ευρέως ανεπτυγμένη και εφαρμοσμένη σε πολλές χώρες του εξωτερικού και δειλά δειλά, μπαίνει και η Ελλάδα στο νόημα.

Πλέον θα βρείτε αρκετές καφετέριες, εμπορικά κέντρα, εργασιακά και άλλα περιβάλλοντα που όχι μόνο επιτρέπουν, αλλά ενθαρρύνουν την επίσκεψη και παραμονή μαζί με το κατοικίδιό μας.

Για να μπορούμε και εμείς οι υπεύθυνοι ιδιοκτήτες σκύλων να ακολουθήσουμε τον τρόπο ζωής αυτόν, θα πρέπει να φροντίσουμε για την εξοικείωση του σκύλου μας με πολλαπλά και ποικίλα περιβάλλοντα από μικρή ηλικία. Πάμε για καφέ; Μαζί ο σκύλος! Πάμε για ψώνια στο εμπορικό; Μαζί ο σκύλος! Αν μπορούσαν να μιλήσουν και οι σκύλοι μας, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα μας λέγανε ότι θέλουν να πηγαίνουμε παντού, ΜΑΖΙ!

Η ιδέα αυτή ακούγεται ιδανική και μακάρι να είχαμε όλοι τη δυνατότητα να περνάμε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο με τα ζώα μας. Ενέχει, όμως, και πολλές ευθύνες και υποχρεώσεις του ιδιοκτήτη τόσο απέναντι στην υπόλοιπη κοινωνία (έχοντες κατοικίδια και μή) αλλά και προς το ίδιο το ζώο που θα μας ακολουθεί παντού.

Η πρώτη και βασικότερη προϋπόθεση  να «δουλέψει» όλο αυτό, είναι να πρόκειται για ένα σκύλο υπάκουο, κοινωνικό και εκπαιδευμένο. Να μην εκδηλώνει φοβικές ή/και επιθετικές συμπεριφορές προς άλλα ζώα ή ανθρώπους και να μπορεί να ηρεμεί σε πολυπληθή και θορυβώδη περιβάλλοντα. Επιπλέον, θα πρέπει να τηρούνται όλα τα μέτρα που περιλαμβάνει η νομοθεσία για τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς και αφορούν τη βολτά. Τα κυριότερα εδώ είναι να διαθέτει ενημερωμένο βιβλιάριο υγείας και να φοράει λουρί. Πέραν τούτου όμως, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας και κάποιους βασικους κανόνες υγιεινής. Αυτό σημαίνει να έχουμε ένα ζώο καθαρό και περιποημένο και κυρίως, να μαζεύουμε τις ακαθαρσίες του.

Μην ξεχνάτε ότι πλησιάζει το καλοκαίρι και ενώ στην Ελλάδα έχουμε ευλογημένο κλίμα, αγγίζει και αρκετα υψηλές θερμοκρασίες. Καλό είναι, λοιπόν, να έχουμε μαζί μας και ένα σκεύος για να πίνει νερό ο σκύλος μας και όταν ερθει η ώρα να ξαποστάσουμε να έχουμε κατά νου να καθόμαστε σε σκιερό και δροσερό μέρος.

Με μια σωστή συμπεριφορά δική μας αλλά και του σκύλου μας, δίνουμε ώθηση και κίνητρο να υιοθετηθεί από περισσότερους η Pet Friendly στάση.

Καλές βόλτες!


Εκτύπωση