Θετικές συμβουλές για κάθε ιδιοκτήτη σκύλου

Θετικές συμβουλές για κάθε ιδιοκτήτη σκύλου

Mr. Dog  Place

Γράφει ο Νικηφόρος Ορφανάκος – Εκπαιδευτής Σκύλων & Αθλητής Agility

Μόλις ξεκινήσατε την εκπαίδευση βασικής υπακοής μαζί με το κουτάβι ή σκύλο σας; Σίγουρα στην αρχή η κύρια ευθύνη της εκπαιδευτικής πορείας θα είναι στα χέρια του εκπαιδευτή.

Έχουμε όμως και κάποιες χρήσιμες συμβουλές για εσάς, τον ιδιοκτήτη, για να κάνετε τη συμβολή σας στη διαδικασία πολύ πιο ουσιαστική και ωφέλιμη:

  1. Λιχουδιές. Κάντε τις τόσο μικρές όσο χρειάζεται να παίρνει μια ευχάριστη γεύση ο σκύλος σας. Είναι ο ευκολότερος τρόπος να του επικοινωνήσετε ότι έχει κάνει κάτι σωστά, ειδικά στην αρχή. Ο σκύλος, θέλουμε να πιστεύει ότι έχετε πάντα μια λιχουδιά-ανταμοιβή διαθέσιμη. Για αυτό είναι καλό να φροντίζετε να βάζετε λίγες λιχουδιές μέσα στην τσέπη σας πριν ξεκινήσετε τη βόλτα, αλλά και να τις έχετε εύκαιρες σε δοχεία σε διάφορα σημεία του σπιτιού, ώστε να μην χάνετε ποτέ μια καλή ευκαιρία επιβράβευσης.
  2. Μην χαρίζετε τις ανταμοιβές! Προσπαθήστε να επωφεληθείτε κάθε ευκαιρία για εκπαίδευση. Από τη βόλτα, την ώρα του φαγητού, μέχρι και την ώρα του παιχνιδιού.
  3. Όλα τα καλά αρχίζουν και τελειώνουν σε εσάς. Ζητώντας από το σκύλο σας την επίδειξη καλής συμπεριφοράς για να πάρει ανταμοιβή, του περνάτε το μήνυμα ότι εσείς είστε ο αρχηγός, δίχως όμως τα αρνητικά επακόλουθα της επιβολής ισχύος.
  4. Να θυμόσαστε ότι η προσοχή σας είναι και αυτή μια μορφή ανταμοιβής για το σκύλο, ακόμη και όταν του φωνάζετε! Προσπαθήστε να κρατάτε την ψυχραιμία σας, λοιπόν, όσο μεγάλος ο εκνευρισμός σας.
  5. Να αποφεύγετε τις αυθαίρετες τιμωρίες και να έχετε κατά νου ότι συνήθως δεν επιτυγχάνουν. Καλό είναι να προσπαθείτε να σκέφτεστε τι θα θέλατε να κάνει ο σκύλος σας αντί να σκέφτεστε αυτό που δεν θέλετε να κάνει και όταν το πετύχει, ανταμείψτε τον!
  6. Να είστε συνειδητοποιημένοι! Όλοι οι σκύλοι, ανεξαρτήτως ράτσας, ηλικίας και επίδειξης προγενέστερης επιθετικής συμπεριφοράς ή μη, έχουν τη δυνητική επιλογή και δυνατότητα να δαγκώσουν. Για αυτό είναι σημαντικό να τους μαθαίνουμε να είναι άνετοι σε διάφορα περιβάλλοντα και εξοικειωμένοι με ποικίλες περιστάσεις. Δώστε βάση, λοιπόν, στην κοινωνικοποίηση του!
  7. Σκύλος και παιδία, μια ιδιαίτερη σχέση. Δυστυχώς, τα συχνότερα ατυχήματα μεταξύ ανθρώπων και σκύλων, αφορούν περιπτώσεις παιδιών. Τα παιδία, όντα αφελή, πολλές φορές ενεργούν με τρόπο που μπορεί να τρομάξουν ένα σκύλο και με τη συμπεριφορά τους να θεωρηθούν απειλή. Η λύση είναι μια! Μην αφήνετε ΠΟΤΕ ένα σκύλο και ένα παιδί χωρίς υπεύθυνη επίβλεψη. Καλό είναι, επίσης, να συμβουλεύετε τα παιδιά σας να μην πλησιάζουν κανένα σκύλο, γνώριμο ή μη, χωρίς την παρουσία τη δική σας ΚΑΙ του ιδιοκτήτη του σκύλου.

 Σας αφήνουμε με μια σκέψη: «Κάθε φορά που συνυπάρχετε με το σκύλο σας, ένας εκ των δύο εκπαιδεύεται. Καλό είναι να είστε ο εκπαιδευτής και όχι ο εκπαιδευόμενος.» Steve White, παγκόσμια αναγνωρισμένος Εκπαιδευτής Σκύλων.


Εκτύπωση